StudyCyprus
Search

 

FOLLOW US ON
SOCIAL NETWORKS

     Facebook

Απολογισμός του πρώτου Study Group with Industry

Απολογισμός του πρώτου Study Group with Industry

16/02/2017

Η διοργάνωση του Study Group ήταν ένα απαιτητικό και πολύμηνο project.

Στο 1ο Κυπριακό Study Group with Industry (ESGI125) 50 ακαδημαϊκοί από 17 χώρες εργάστηκαν για μια εβδομάδα για την επίλυση 4 προβλημάτων/προκλήσεων από κυπριακές επιχειρήσεις με εντατική ομαδική εργασία.

 

Μιλώντας μας η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Study Group Δρ. Κατερίνα Καουρή (ερευνήτρια στο ΤΕΠΑΚ) σημείωσε πώς «καταλυτική για το πρώτο Κυπριακό Study Group ήταν η χρηματοδότηση και υποστήριξη από το «Mathematics for Industry Network» (MI-NET), και το ΤΕΠΑΚ, και ειδικά από τον Πρύτανη κ. Αντρέα Αναγιωτό. Το ΜΙ-ΝΕΤ είναι ένα δίκτυο 31 χωρών, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ, με στόχο την προώθηση των επιχειρησιακών και βιομηχανικών Μαθηματικών και τη διασύνδεση των πανεπιστημίων με το “industry” (εμπόριο, βιομηχανία και άλλοι οργανισμοί) μέσω της μαθηματικής μοντελοποίησης».

 

Η υλοποίηση του στην Κύπρο

 

Η διοργάνωση του Study Group ήταν ένα απαιτητικό και πολύμηνο project καθώς έπρεπε να ταυτοποιήσουμε 4 τοπικές προκλήσεις, να βρούμε τους ερευνητές για να τα λύσουν και περίπου 25 χιλιάδες ευρώ χρηματοδότηση. Στα Study Groups οι ακαδημαϊκοί δεν πληρώνονται μισθό αλλά  καλύπτεται από τους διοργανωτές-όσο είναι δυνατόν-η διαμονή και η διατροφή τους. Εκτός από το ΜΙ-ΝΕΤ και το ΤΕΠΑΚ η KPMG Cyprus πίστεψε στο Study Group και έδωσε μια γενναιόδωρη χορηγία και υποστήριξη με διάφορους άλλους τρόπους. Επίσης άλλοι οργανισμοί επιχορήγησαν το Study Group με μικρότερα ποσά: το Παν. Κύπρου, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στην Κύπρο και ο ΚΟΤ. Bοήθησαν επίσης με διάφορους τρόπους το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, η RTD Talos, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου κ.α. Επίσης, το ESGI125 τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού”.

 

Είστε ικανοποιημένη από την ανταπόκριση του ακαδημαϊκού κόσμου;

 

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση συναδέρφων από όλη την Ευρώπη – είχαμε τελικά 50 ακαδημαϊκούς από 17 χώρες. Ανάμεσα σε αυτούς και αρκετοί διακεκριμένοι ειδικοί στα Επιχειρησιακά και Εφαρμοσμένα Μαθηματικά οι οποίοι δούλεψαν εντατικά για μια εβδομάδα χωρίς να πάνε καλά-καλά μια βόλτα!

 

Περιμέναμε μάλλον περισσότερες συμμετοχές από την Κύπρο – είχαμε ενημερώσει μαθηματικούς, μηχανικούς, φυσικούς και επιστήμονες πληροφορικής που έχουν διδακτορικό ή  τώρα διδακτορικό τελικά είχαμε ενδιαφέρον από 10 άτομα και 5 συμμετείχαν όλη την εβδομάδα. Για το επόμενο Study Group θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους συναδέρφους για τα οφέλη που μπορούν να έχουν από το Study Group -π.χ.  δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά εφαρμοσμένης έρευνας.

 

Οι επιχειρήσεις υπήρξαν εξίσου υποστηρικτικές; 

 

Για το 1ο Κυπριακό Study Group εντοπίσαμε και διαμορφώσαμε 4 προβλήματα από τους πιο κάτω οργανισμούς:

 

Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων –«Μπορούμε να υπολογίσουμε με Μαθηματικά με πόσο νερό πρέπει να εμπλουτίζουμε τον υδροφορέα της Γερμασόγειας για να ικανοποιούνται οι ανάγκες πόσιμου νερού;

 

ΟΣΕΛ – «Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις διαδρομές των λεωφορείων στη Λευκωσία;»

 

Party Ice – «Πώς θα διανέμουμε πάγο στο σωστό τόπο και την σωστή ώρα μειώνοντας συγχρόνως τα έξοδα μεταφοράς;                                                                                                

 

ENGINO – «Μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτόματες οδηγίες κατασκευής των παιγνιδιών ENGINO; »

 

Αναλυτική περιγραφή των προβλημάτων βρίσκεται στην ιστοσελίδα μας www.esgi-cy.org/problems

 

Tα πιο πάνω προβλήματα τα ταυτοποιήσαμε και τα διατυπώσαμε με αρκετό κόπο και εθελοντικά. Γιατί άραγε οι επιχειρήσεις δεν κάνουν ουρά για να συμμετάσχουν στο Study Group όπου έχουν τόση γνώση μαζεμένη στη διάθεση τους; Η απάντηση είναι πολυδιάστατη. Κάποιες επιχειρήσεις είπαν ότι δεν έχουν χρόνο, κάποιες ότι δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος συμμετοχής (500 ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και κάποιες δεν είχαν χρόνο να σκεφτούν ένα πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να λυθεί με μαθηματική μοντελοποίηση.

 

Με ποιό ακριβώς τρόπο δουλέψατε με τις επιχειρήσεις;

 

-Διευθετήσαμε τις αρχικές συναντήσεις μέσω προσωπικών επαφών και επίσης δημοσιεύσαμε πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις (βλ. “Industrial call”). Εδώ βοήθησε η KPMG, το ΕΒΕΛ, η RTD TALOS και το ΙΠΕ.

 

-Πριν κάθε συνάντηση μελετήσαμε επιτυχημένα παραδείγματα προβλημάτων από προηγούμενα Study Groups σχετικά με τον τομέα της επιχείρησης.

 

-Στη συνάντηση και μετά, σε συνεργασία με την επιχείρηση, , καταγράψαμε μια λίστα από προβλήματα που τους απασχολούν.

 

-Συζητήσαμε τα προβλήματα με μια διεθνή επιτροπή ειδικών (Scientific Board) οι οποίοι εθελοντικά προσέφεραν το χρόνο τους και καταλήξαμε έτσι στην τελική διατύπωση την οποία αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα μας (www.esgi-cy.org).

 

Πρέπει να πω ότι η συνεργασία με τους τέσσερις οργανισμούς που έφεραν πρόβλημα στο 1ο Study Group ήταν άριστη. Ο στόχος είναι, σε επόμενο Study Group  να έρχονται οι ίδιες οι επιχειρήσεις να μας κτυπάνε την πόρτα!

 

Όπως προανέφερα, για τις ΜΜΕ το κόστος συμμετοχής ήταν μόνο 500 ευρώ, ένα συμβολικό ποσό καθώς η επίλυση του κάθε προβλήματος κοστίζει τουλάχιστον 6000 ευρώ στους διοργανωτές. Σε άλλες χώρες η συμμετοχή μιας επιχείρησης σε ένα Study Group κοστίζει πολύ περισσότερα – π.χ. στο Αγγλικό Study Group το κόστος συμμετοχής είναι 7500 στερλίνες και στην Ιρλανδία 5000 ευρώ.

 

Θα υπάρξει follow up για να επιβεβαιώσετε την πρακτική εφαρμογή και αποτελεσματικότητα των λύσεων που προτάθηκαν από τους ακαδημαϊκούς;

 

Βέβαια. Μετά το Study Group κάθε ομάδα γράφει λεπτομερή αναφορά η οποία παραδίδεται στην επιχείρηση. Οι αναφορές αυτές μόλις έχουν τελειώσει και είμαστε τώρα στο στάδιο που διευθετούμε συναντήσεις με τις επιχειρήσεις για να τις συζητήσουμε και να εντοπίσουμε προοπτικές για μακροπρόθεσμες συνεργασίες. Οι μακροπρόθεσμες συνεργασίες μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων είναι και ο απώτερος στόχος των Study Groups και μπορούν να είναι: ένα μεταπτυχιακό project (MSc, διδακτορικό), κοινή πρόταση πανεπιστημίων με την επιχείρηση/επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση μακρόχρονου ερευνητικού έργου (στην ΕΕ ή στο Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας),, internships για φοιτητές κτλ. Το Μάιο ή Ιούνιο θα διοργανώσουμε στο ΤΕΠΑΚ  και μια δημόσια ημερίδα  για να παρουσιάσουμε τη διαδικασία του Study Group και τα αποτελέσματα του 1ου Study Group σε ακαδημαϊκούς, επιχειρήσεις και διαμορφωτές πολιτικής

 

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν αποτελεσματα που δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τις επιδόσεις των μαθητών μας. Μια εκτίμηση ή ένα σχόλιο;

 

Τα Μαθηματικά είναι στην καρδιά της επίλυσης προβλημάτων και εκπαιδεύουν τον εγκέφαλο μας να σκέφτεται με σαφήνεια και ακρίβεια – πιστεύω ότι οποιοδήποτε πετυχημένο εκπαιδευτικό πρωτόκολλο και διαδικασία πρέπει να αναδεικνύει ακριβώς αυτά τα στοιχεία με όχι βαρετό και -αν είναι δυνατόν – διαδραστικό τρόπο. Δηλαδή όταν τα παιδιά αρχίσουν να μαθαίνουν Μαθηματικά πρέπει να τα γνωρίσουν ως ενδιαφέρον και χρήσιμο θέμα μέσα από απτά παραδείγματα. Υπάρχουν πολύ καλοί ερευνητές που αναζητούν τον αποτελεσματικότερο τρόπο εκμάθησης των Μαθηματικών και τα νέα βιβλία του Δημοτικού που είδα είναι πολύ καλά. Αλλά δεν φτάνει αυτό. Ο πιο πολύς κόσμος πιστεύει ότι τα Μαθηματικά δεν είναι χρήσιμα, ένα αναγκαίο κακό το οποίο πρέπει να υπομένουν στα σχολικά τους χρόνια! Για να αλλάξει αυτή η πεποίθηση ως μαθηματικοί οφείλουμε να επικοινωνούμε στο κοινό την έρευνα μας και τη χρησιμότητα της. Η επικοινωνία των Μαθηματικών στο ευρύ κοινό με ενδιαφέρει ιδιαίτερα  και τα τελευταία δέκα χρόνια με εκλαϊκευμένες ομιλίες και άλλες ομαδικές δράσεις επιδιώκω να παρουσιάσω τα Μαθηματικά μέσα από μια άλλη σκοπιά (βλ. ομιλία TEDxNicosia 2013 «rebranding mathematics»). Καλώ όλους τους συναδέλφους να ενώσουμε δυνάμεις!

 

Πηγή: impossible.works

Facebook

FOLLOW US ON
SOCIAL NETWORKS

     Facebook